Mishandeling.
Mishandeling van ouderen komt vaker voor dan we denken. Hoe komt het dat we zo weinig van ouderenmishandeling weten?
-
Door het isolement waarin ouderen kunnen verkeren (verminderen van sociale contacten, verminderde mobiliteit, aan huis gekluisterd). Hierdoor vermindert het zicht van de omgeving op het wel en wee van de ouderen.
-
Door een gebrek aan kennis en signaleringsvermogen bij betrokken hulpverleners. Hierdoor worden problemen al gauw als samenhangend met het ouder worden gezien.
-
Doordat ouderen zelf nauwelijks bereid of in staat zijn over te gaan tot melding (schaamte, angst voor vergelding, zorgafhankelijkheid, loyaliteit jegens de dader, vrees voor opname in verpleeg- of verzorgingshuis, het ontbreken van geestelijke- en lichamelijke vermogens).
Bij ouderen gaat het niet alleen om lichamelijke- (bv als gevolg van vastbinden) en psychische mishandeling, maar ook om verwaarlozing (bv het onthouden van lichamelijke en medische zorg of voeding), financiële uitbuiting en schending van grondrechten (bv post achter houden, verbieden het huis te verlaten).
Veel ouderen worden met het klimmen der jaren in toenemende mate afhankelijk van anderen. Als gevolg hiervan zijn ze steeds minder in staat zich tegen ongewenst gedrag te verzetten. Het risico van mishandeling neemt dus toe naarmate de afhankelijkheid groter wordt.
Zie Ouderenmishandeling.
Zie Kindermishandeling.
Steunpunt huiselijk geweld:
0900 – 1262626
Tel.: 030 – 7892000
E-mail: huiselijkgeweld@movisie.nl
LEV groep
Algemeen Maatschappelijk Werk
Berg 22c
5671 CC Nuenen
Tel.: 040 - 2831675