Wanneer ben ik nu Mantelzorger ?
Het begrip mantelzorger is zo langzamerhand bijna een ingeburgerd begrip geworden en betekent globaal gezegd dat iedereen die zorg verleent aan zieke of gehandicapte familieleden, buren of bekenden mantelzorger is.
Dit is misschien wat ruim genomen want ben ik dan ook mantelzorger als ik incidenteel eens een boodschapje voor iemand anders doe of eens een keer iemand vervoer met de auto of af en toe bij een ander help in de huishouding?
Nee, in dit soort gevallen noemen we dat een zorgvrijwilliger waarvoor je zelf kiest en vaak is er dan ook nog geen sprake van een emotionele band met diegene waarvoor je eens een keer in de bres springt. Deze zorg of hulp verleent u meestal maar voor een paar uurtjes en u heeft de keuze om er mee te stoppen wanneer u maar wil. Zorgvrijwilligers staan ook niet geregistreerd en verrichten zeker geen verpleegkundige handelingen.
Wanneer mag u zich wel mantelzorger mag noemen ?
Hiervoor gelden toch wel iets andere criteria als voor de zorgvrijwilliger en die zijn ook vastgelegd in de wet Maatschappelijke Ondersteuning , het uitvoeringsbesluit WMO en/of in het gemeentelijk Mantelzorgbeleid van de gemeente Nuenen. Dit is opgenomen in de beleidsnota 2017-2019 die dit jaar tot stand is gekomen samen met de werkgroep Mantelzorg. Deze werkgroep bestaat naast de 2 mantelzorgconsulenten uit een lid van de Adviesraad Sociaal Domein, 2 Vrijwillige Ouderen Adviseurs ( VOA’s) vanuit Senergiek en enkele ervaringsdeskundigen.
Mantelzorg overkomt je.
Mantelzorgers kiezen er niet voor om te gaan zorgen maar het overkomt hen juist omdat ze een emotionele band hebben met diegene die zorg nodig heeft, de zorgvrager dus. Vaak is die zorg enkele tot meerder uren per dag en langdurig van aard. Soms is die zorg zelfs 24 uur per dag, en 7 dagen per week nodig en dus kunnen de mantelzorgers er niet zomaar mee stoppen. Zij verrichten soms ook wel verpleegkundige handelingen.
De gemeente kan mantelzorg echter zeker niet verplichten.
Mantelzorgers zijn over het algemeen bescheiden en zetten zichzelf niet direct in de schijnwerpers. De zorg voor je partner, je ouders, je kind, buren of kennissen kan positief zijn en voldoening geven, maar het kan ook leiden tot overbelasting van de mantelzorger. Dus moeten zij daartegen in bescherming genomen worden en moeten zij te allen tijden kunnen rekenen op ondersteuning vanuit de gemeente en de professionele zorgverleners, zoals de wijkverpleegkundige, de huisarts, de maatschappelijk werker en zeker ook vanuit het steunpunt mantelzorg van het CMD (Centrum Maatschappelijke Deelname) aan de Berg 22c hier in Nuenen.
Daar moeten ze dan wel op de hoogte zijn van het feit dat u mantelzorger bent. Hiervoor is uw aanmelding bij het steunpunt Mantelzorg op het CMD van cruciaal belang omdat de mantelzorgconsulenten dan middels een gesprek op de hoogte zijn van uw werk als mantelzorger en tegen welke problemen u zoal aanloopt. Zij zijn dan in staat om u die ondersteuning te bieden waar u recht op heeft en die u verdient. Zij bieden u ook de mogelijkheid tot ontmoetingen met zorggenoten en/of ontspanning en houden u op de hoogte van de diverse themabijeenkomsten.
Ook wordt u dan regelmatig over mantelzorg geïnformeerd via een Nieuwsbrief.
Naast de ondersteuning vanuit de gemeente krijgt u ook de nodige waardering als mantelzorger middels het jaarlijkse mantelzorgcompliment en de organisatie van de mantelzorgdag, meestal begin november. Dit jaar was het een echte verwendag met voordrachten, een lunch en muziek en een theatervoorstelling in het Klooster.
Kennen we alleen maar oudere mantelzorgers ?
Nee, we kennen niet alleen de oudere mantelzorger maar ook de werkende- en jongere mantelzorger van 11 tot 18 jaar . Mantelzorgers zijn is dus zeker niet aan leeftijd gebonden.
Zoals een ouder iemand de zorg kan bieden voor zijn of haar zieke of gehandicapte partner, zoon of dochter kan het ook zo maar voorkomen dat die mantelzorger daarnaast ook nog een baan heeft of dat ( schoolgaande ) jongeren de zorg overnemen voor hun zieke of gehandicapte ouder, broer of zus.
Hoeveel mantelzorgers zijn er dan in Nuenen ?
Gebaseerd op landelijke cijfers zijn er in Nuenen naar schatting zo’n kleine 6.000 mantelzorgers variërend in de leeftijd van 11 tot 65 jaar en ouder,terwijl er officieel slechts 550 bij het Steunpunt Mantelzorg staan ingeschreven.
Dus bent u nu die mantelzorger zoals hierboven bedoeld, meldt u zich dan aan bij het steunpunt mantelzorg van het CMD aan de Berg 22c ( 040-2831675) en maak een afspraak met één van de mantelzorgconsulenten Aline Perdaen of Ellen van Gils. Ook als u twijfelt of u mantelzorger bent kunnen zij u hierover duidelijkheid geven. De jongere mantelzorgers tot 18 jaar kunnen zich aanmelden bij Esther Willemse 06-410 389 21.
Het staat u ook vrij om contact op te nemen met één van de 16 Vrijwillige Ouderen Adviseurs ( VOA’s ) of Cliëntondersteuners via hun coördinator
Wil Walraven tel: 06-3071472 , E-mail wilwalraven.co@onsnet.nu
Zij geven u graag en gratis advies met kennis van zaken op het gebied van Zorg, Welzijn, Wonen en Activiteiten of wijzen u de weg naar de betreffende instanties op deze gebieden.
Ook verwijs ik u graag naar de nieuwe website van de gemeente Nuenen c.a.: https://www.nuenenhelpt.nl , waar u uitgebreide informatie kunt vinden met betrekking tot uw vragen over Wonen, Welzijn, Zorg en activiteiten.
Jozef Janssen
Vrijwillig Ouderen Adviseur ( VOA )
en lid van de werkgroep Mantelzorg