Quilten:  1 ste  vrijdag middag van de maand

 

10 TIPS VOOR QUILTEN

TIP 1: HET PATROON

Beginnen met quilten? Kies allereerst het patroon dat u wilt gebruiken. Op onze site vindt u een verscheidenheid aan quiltpatronen: het merendeel van deze patronen kunt u tegen een (kleine) vergoeding aanschaffen. Op de webshop van Quiltshop Leur vindt u de meest prachtige patronen voor quilts.

TIP 2: DE STOFFEN

Kies de stoffen die u in uw quilt wilt verwerken. Quiltshop Leur heeft een groot aantal quiltstoffen op voorraad: stoffen met een kleurrijk motiefje en prachtige designs van modern tot traditioneel. Geprinte stoffen, maar ook de nieuwste hype: digitaal geprinte stof.

TIP 3: MAAK EEN MAL

Maak vervolgens een mal van paternoplaat: dit is een goed doorschijnende plastic. Hoe gaat u hierbij te werk? Maak gebruik van de patronen in uw patronenboek. De patronen dient u goed na te meten en desnoods tekent u het na op mm-papier (grafiekpapier). Is het patroon 100% goed, dan tekent u het over op paternoplaat.

TIP 4: KNIP ALLES OP MAAT

U knipt de paternomal uit en u nummert de stukjes met A-B-C. Dat zet u er met een permanent pen op. Daarna tekent u de binnenlijn op de achterkant van de stof, bij voorkeur met een Sewline of B2 potlood: dit zijn zachte potloden waar het lood is uitgehaald. Hierna tekent u nog een halve centimeter naadtoeslag uit. Vervolgens knipt u het op het naadtoeslaglijntje uit met een stofschaar (maat 5 inch/16 centimeter).

TIP 5: START MET NAAIEN

Leg de uitgeknipte stukjes op een prikbord, stuk molton of een flanellen lap, zodat u weet hoe u het blok in elkaar moet naaien. Werk vanuit het midden naar de buitenkant. Speld de eerste twee lapjes met de goede kanten op elkaar en naai dit met handgaren (quiltgaren). Op quiltgaren zit een laagje bijenwas, zodat het draad niet snel kapot gaat of in de war raakt.

TIP 6: DE TUSSENVULLING EN ACHTERKANT

Als alle lapjes aan elkaar zijn vastgemaakt, kunt u zich buigen over de tussenvulling en achterkant. Welke tussenvulling u kiest, is afhankelijk van de dikte die u de quilt wilt geven. Veel tussenvullingen zijn gemaakt van het materiaal fiberfill, katoen of wol. Bij Quiltshop Leur heeft u de keuze uit verschillende tussenvullingen en achterkanten.

TIP 7: BEVESTIG DE TUSSENVULLING

Leg de achterkant stof met de goede kant op de grond en zet de stof vast met schilderstape. Leg hierop de tussenvulling. Let op: Ga niet wrijven, want dan kunt u een plooi in uw onderlaag maken. Ziet u dat het niet goed gaat, til hem dan losjes op en probeer het opnieuw. Hierna legt u de gepatchte top er overheen. Let wederom op: niet wrijven! Nu gaat u vanuit het midden rijgen: horizontaal, verticaal en diagonaal. De afstand tussen de volgende regel mag niet groter zijn dan 15 centimeter, anders zit er teveel ruimte tussen uw lagen.

TIP 8: DOORQUILTEN

Hierna gaat u de quilt doorquilten. Quiltsteekjes zijn kleine rijgsteekjes. Span uw quilt losjes in een quiltring. Gebruik een quiltnaaldje: deze zijn klein en scherp, waardoor u kleine steekjes maakt. Ga met uw naald recht naar beneden, klap om en ga weer recht omhoog. Dit vergt oefening en gebruik hiervoor een vingerhoed met een opstaand randje. U merkt na enige tijd dat u al meerdere steekjes op een naaldje kunt zetten.

TIP 9: AFWERKING

Nu uw quilt is doorgequilt, kunt u hem afbiezen met een binding van 6 centimeter breedte. Na het quilten snijdt u de qequilte top recht af. U maakt een lange baan van 6 centimeter omtrek. Deze stof vouwt u dubbel en u zet hem iets strakker aan uw top dan uw quilt. Voorbeeld: is uw quilt 1 meter breed, dan is de bies 99 centimeter. Speld deze op diverse punten vast. Naai machinaal de bies ertegenaan en zoom hem aan de achterkant van uw quilt met de hand tegen.

TIP 10: MAAK EEN LABEL OP UW QUILT

De laatste tip? Zet op het label uw naam, het jaartal en de titel van de quilt (en voor wie u de quilt gemaakt heeft). Naai dit label aan de rechteronderkant van uw quilt met de hand vast. Let hierbij op dat de steekjes niet te zien zijn aan de voorzijde.

 

Gratis patronen:

https://www.machinequilting.nl/patronen/gratis-patronen/

 

Aanmelden via m.dekok-godde18994@kpnmail.nl