/f.eu1.jwwb.nl%2Fpublic%2Fk%2Fh%2Fv%2Ftemp-sorutkeqgxrohdjphwkf%2Fuzg8h4%2Fopwettenselezing.png)
De oorsprong van de Opwettense watermolen, waarschijnlijk gebouwd door monniken uit Sint Truiden, ligt al bijna 1000 jaar achter ons.
Energie opwekken uit andere bronnen dan alleen de spierkracht van mens en dier, en die aan weten te wenden voor aandrijving van een zaag, molenstenen of een oliepers, moet revolutionair zijn geweest.
Het Opwettens molengebied kan daarom ook worden beschouwd als het oudste industrieterrein van Nuenen met veel meer hectische bedrijvigheid dan alleen het malen van koren.
Een man die daar alles vanaf weet en er daarom eind 2021 een compleet boek over schreef met prachtige foto’s en plaatwerk is oud ingenieur Piet Hein van Halder. Hij komt zijn verhaal vertellen in de geschiedenis lezing van Senergiek op vrijdag 22 april om half twee in het Trefpunt van Het Klooster in Nuenen.
Van Halder kreeg de liefde voor watermolens eigenlijk met de paplepel ingegeven: de eerste 30 jaar van zijn leven woonde hij vlakbij de Genneper molen en zijn oma maalde het graan in de Keersopper molen te Riethoven.
Piet Hein studeerde af als werktuigbouwkundig ingenieur aan de TU/e en werkte bij Vanderlande in Veghel. Pas na zijn pensionering in 2010 schreef hij zijn standaardwerk de ‘Watermolens van Brabant, vroeger en nu’. In 2021 verscheen zijn boek over de Nuenense Opwettense watermolen, die onder meer door het werk van Vincent van Gogh, wereldberoemd werd. Nuenense support van onder meer de molenaar Peer Geboers, de geschiedkundige Louis de Bresser en de visueel vormgever Peter van Kemenade hebben Van Halder echt ondersteund bij het realiseren van dit werk.
Benieuwd, kom dan vrijdag 25 maart naar Het Klooster om hem over zo’n boeiend stukje Nuenense historie te horen vertellen.
Aanmelden is niet nodig.
De entree bedraagt € 2,-- (inclusief pauze koffie/thee) en op vertoon van de Senergiek KBO lidmaatschapspas € 1,-- korting.