Seksualiteit.
Met het toenemen van de gezonde levensverwachting voor mannen en vrouwen neemt ook het belang van verschillende aspecten van kwaliteit van leven op oudere leeftijd toe. Voor de meeste ouderen maken liefde, relatie, intimiteit en seksualiteit blijvend deel uit van een levensgeluk dat zij graag zo lang mogelijk gecontinueerd willen zien. Als zich echter seksuele problemen voordoen blijken zowel de patiënt als de arts het onderwerp seksualiteit niet makkelijk aan de orde te stellen.
Voor het gezonde oudere paar is de leeftijd rond het vijftigste levensjaar in vele opzichten een overgangsfase. Vele lichamelijke functies, waaronder de lichamelijke seksuele responsen, beginnen tekenen van fysiologische veroudering te vertonen. De psychosociale status van een paar ondergaat tal van veranderingen door effecten van het ouder worden op werk, huishouden, gezinsleven en vrijetijdsbesteding. Beide partners reageren op hun eigen manier op het verouderingsproces dat zij beginnen te ervaren.
Ouderen geven vier belangrijke redenen aan voor seksuele inactiviteit:
-
het wegvallen van een partner;
-
gezondheidsproblemen en medische interventie (operatie, medicatie) die seksueel functioneren negatief beïnvloeden;
-
de met toenemende leeftijd vaker voorkomende seksuele disfuncties;
-
een voorgeschiedenis met negatieve seksuele ervaringen.
De meeste problemen rond seksueel verlangen en opwinding worden veroorzaakt doordat partners niet in staat zijn om om te gaan met verschillen in wensen en verwachtingen die van levensfase tot levensfase voor beiden sterk kunnen verschillen.
Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming, NVSH
Postbus 64
2501 CB ’s-Gravenhage
Tel.: 070 – 3469709
Informatielijn Ouderen en Seksualiteit:
0900 – 5112233
RutgersStimezo Zuid-Nederland
Jan v. Schoonvorststraat 20 – 22
5611 PK Eindhoven
Tel. Rutgers: 040 – 2445976
Tel. Stimezo: 040 – 2946555
Email: info@rutgersstimezozned.nl